House kniha articleV roce 2001 jsem dostala nabídku jít pracovat na úsek housekeepingu do nově otevíraného hotelu v Praze. I když jsem do té doby působila výhradně ve stravovacím sektoru, tuto nabídku jsem přijala jako novou výzvu. Nicméně odborné znalosti z tohoto úseku mi chyběly a cítila jsem tak potřebu vzdělávat se a zjistit o housekeepingu co nejvíce informací. Chtěla jsem si vyhledat nějaké semináře, přečíst si odborné články nebo knihy, které by se housekeepingu věnovaly, ale po roce pátrání jsem zjistila, že nic takového u nás neexistuje. Nenašla jsem žádný seminář, nenašla jsem jediný článek a veškerá dostupná literatura o housekeepingu byla pouze zahraniční. A to byl hlavní důvod, proč jsem po třech letech přijala nabídku od prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky Václava Stárka, abych připravila seminář o housekeepingu pro jejich vzdělávací Akademii. V současnosti nabízíme tři na sebe volně navazující moduly a o všechny je velký zájem. V roce 2012 jsem také ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky natočila výukové video o housekeepingu a zájem o něj předčil naše očekávání.

A tehdy mě napadlo, že bych se měla pokusit napsat knihu o housekeepingu. O úseku, který si rozhodně zasluhuje, aby se o něm mluvilo, jako o všech ostatních. Aby existovala odborná literatura, ze které by mohli pedagogové, studenti, majitelé hotelů a penzionů čerpat informace a vytvořit si ucelený názor, jak široký záběr tato oblast má. Materiál na tuto knihu jsem sbírala několik let a při jejím psaní jsem využila zkušenosti, které jsem měla možnost získat a otestovat přímo v praxi.

Jednoznačně platný návod na „správné“ fungování housekeepingu asi neexistuje, protože každé ubytovací zařízení je trochu jiné (velikostí, zaměřením, typem hostů i specifikací). Přesto jsem se v této knize pokusila popsat postupy a obecně platná pravidla, která mohou být aplikována na většinu ubytovacích zařízení. Všechny poznatky vychází z mojí letité praxe v zařízeních hotelového typu, kde jsem pracovala. Některé návody bylo samozřejmě třeba průběžně upravovat vzhledem k požadavkům doby, ekonomické situaci či změně zaměstnanecké politiky. Zjistila jsem totiž, že zahraniční publikace, které byly na téma housekeeping napsány, byly v průběhu let pouze nově vydané nebo dotištěné, ale nikdo nevěnoval pozornost jejich aktualizaci. Housekeeping je ale mechanismus, který je třeba postupně aktualizovat, upravovat a vylepšovat, aby služby poskytované tímto střediskem vyhovovaly určitým pravidlům, nejrůznějším podnětům ze strany hostů a třeba i dopadu na životní prostředí a požadavkům na udržitelnost.

 Chápu, že ne každý se musí ztotožnit se vším, co v knize uvádím, ale snažila jsem se o co nejobjektivnější pohled na fungování střediska housekeepingu. Každý čtenář může v této knize najít doporučení, informace nebo návody, které mu pomohou pochopit, jak důležitým střediskem housekeeping opravdu je.

Než jsem knihu začala psát, dlouho jsem přemýšlela, jakou bude mít formu, aby čtenáře zaujala. Nakonec jsem se rozhodla, že knihu pojmu jako „kuchařku“, což znamená, že textová část bude doplněna názornými fotografiemi a také mými osobními příběhy z praxe. Knihu jsme doplnili také o QR kódy, po jejichž načtení mohou čtenáři zhlédnout krátká instruktážní videa.

Pevně věřím, že tato kniha bude užitečná všem, kteří s úsekem housekeepingu přicházejí do kontaktu.

Můžete vyplnit náš objednávkový formulář zde